onsdag 24 februari 2010

Läsa böcker

Idag har Aftonbladet en artikel om hur viktigt det är att vi vuxna läser för våra barn. Visst är det viktigt att ge dem tillträde till böckernas underbara värld. Jag tror att vi inte bara ska läsa för våra barn, vi bör visa att vi själva tycker om att läsa. Barn gör som vi gör, inte som vi säger. När vi läser är mindre viktigt tycker jag. Att läsa efter frukost eller efter lunch eller efter vilan eller efter middagen eller vid sängdags spelar ingen roll. Det viktiga är att man läser. Jag tror också att det handlar om att tillbringa kvalitativ tid tillsammans med våra barn. När barnen blir större och vill läsa själv har jag, som förälder, härliga möjligheter till samtal om böckerna som barnet läser.

Vi försöker hitta böcker som har någon slags koppling till det som flickorna arbetar med på skolan. Till exempel så läste stora storasyster nyss en serie om en flicka som levde på vikingatiden. Hon lärde sig en hel del om vikingatiden genom att läsa böckerna samtidigt som de arbetade med det på skolan.

***
"Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker."

Skolbiblioteket (1958:3) Astrid Lindgren fick då och då frågan om hon inte skulle börja skriva ”riktiga” böcker snart





Ett boktips till om högläsningens betydelse. Du hittar den på Adlibris för 39 kr. Ett mycket bra pris för en mycket bra bok!

***

"En barndom utan böcker, det vore ingen barndom. Det vore att vara utestängd från det förtrollade landet, där man kan hämta den sällsammaste av all glädje."

Astrid Lindgren


Kram!

2 kommentarer:

  1. Vilken fin sida du har . Kul och tänkvärd läsning :) mvh/Karin

    SvaraRadera
  2. Tack, Karin! Vad roligt att du hittat hit!

    SvaraRadera